25-02-2022

Rungstedlund - Karen Blixen Museum

I det kommende års tid gennemføres en omfattende istandsættelse af Rungstedlunds ydre og de nære publikumsarealer med stor respekt for fredningen fra 1964. Istandsættelsen er finansieret af blandt andet A.P. Møller og Hustru Chastine Mc‑Kinney Møllers Fond til almene Formaal med op til 5 mio. kr.

Rungstedlund var hjem for Karen Blixen og huser i dag et museum om hendes liv.

Rungstedlunds særlige kulturhistoriske betydning, og den vigtige litterære historieskrivning, som stedet er udtryk for, har været baggrunden for, at A.P. Møller Fonden med fornyet støtte nu bakker op om den udvendige renovering af Rungstedlund.

Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond støtter også istandsættelsen med henholdsvis 4,3 mio. kr. og 5 mio. kr.

Det er de samme tre fonde, der finansierede ombygningen af museets Magasinbygning med ny ankomst, butik og café i 2020-2021.

Istandsættelsen af Rungstedlunds ydre rammer realiseres i samarbejde med Praksis Arkitekter.

Læs om andre projekter, som har modtager støtte fra A.P. Møller Fonden

25-02-2022

Realisering af Perron1 – Den Kulturelle Ventesal på Skanderborg Station

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har netop bevilget 7 mio. kr. til realiseringen af Perron1 i den tidligere postbygning på Skanderborg Station. Med bevillingen er finansieringen af det nye museumsbyggeri nu på plads.

Den tidligere, ikoniske postbygning i Skanderborg skal renoveres og udbygges, så den kan danne rammen om det nytænkende og ambitiøse museum.

Perron1 bliver ikke bare et museum, men et åbent hus med en kulturel ventesal, hvor rejsende og forbipasserende præsenteres for den lokale arkæologi og kulturarv, en café og åbne, arbejdende værksteder.

Perron1 er Museum Skanderborgs og Skanderborg Kommunes fælles vision om at skabe et moderne, levende lokalmuseum tæt på den pulserende hverdag på stationen.

Foruden A.P. Møller Fonden, støtter Realdania og Skanderborg Kommune opførelsen af Perron1. Finansiering til udstillinger og inventar mangler at blive dækket.

Læs om andre projekter, som har modtager støtte fra A.P. Møller Fonden

7-02-2022

Danskerne får mere vild natur

WWF Verdensnaturfonden kan med støtte fra blandt andet A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal igangsætte en særlig naturgave til danskerne. Gaven består af fire store naturprojekter i Danmark, der genopretter naturområder, etablerer levesteder og give en håndsrækning til en række fredede og sårbare danske dyrearter.

Der er kun få procent rigtig vild natur tilbage i Danmark, og mange arter er i hastig tilbagegang. De fire naturprojekter skal forsøge at vende udviklingen og sikre de sjældne og truede dyrearters overlevelse i den danske natur.

Naturgaven gives til danskerne i anledning af H.K.H. Kronprinsessens 50-års fødselsdag.

A.P. Møller Fonden har bevilget 4,4 mio. kr. til naturprojektet placeret på Knudshoved Odde på Sydsjælland. Den 15 kilometer lange odde har en helt ekstraordinær naturværdi. Her finder man flere hundrede år gamle bøge- og egetræer, der er uerstattelige levesteder for hundredvis af danske arter. Knudshoved Odde har tidligere været en af Danmarks mest fortrukne lokaliteter for sommerfugle og biller. Men efterhånden som skov, skovenge og -lysninger er groet til, er en række ikoniske arter, især truede dagsommerfugle og biller, forsvundet.

Med støtte fra A.P. Møller Fonden kan det unikke landskab på Knudshoved Odde både bevares og genoprettes. Samtidig vil tre forsvundne arter af sommerfugle og to biller blive genudsat i naturen. De tre sommerfuglearter, der sættes ud i naturen, er markperlemorsommerfugl, okkergul pletvinge og brunlig perlemorsommerfugl. Billerne er sort pragtorbist og grøn pragtorbist.

De tre andre naturprojekter er placeret ved Geding-Kasted Mose ved Aarhus, Nationalpark Vadehavet og Spodsbjerg Havn på Langeland.

Læs mere om de enkelte naturprojekter i pressemeddelelsen

Forsidebillede: Markperlemorsommerfugl, fotograf Kari Schnellmann

4-02-2022

Ny babylance og mobil intensivafdeling skal redde flere syge nyfødte børn

Foto: RegionH/Rigshospitalet

Snart kan Rigshospitalets Intensive Afdeling for nyfødte og mindre børn rykke ud på fire hjul for at redde de allermindste i en helt ny babylance og en fuld mobil intensivafdeling. Den transportable og højteknologiske intensivafdeling med det allernyeste udstyr er muligt på grund af en bevilling på 7,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Hvert år transporteres cirka 150-160 for tidligt fødte eller svært syge nyfødte og mindre børn til Rigshospitalet for at modtage intensiv behandling. Børnene transporteres fra andre hospitaler kort tid efter fødslen eller indlæggelsen, når det står klart, at deres livstruende sygdom kræver højt specialiseret behandling, der ikke kan tilbydes lokalt. Nogle af børnene har livstruende infektioner, som kræver, at der iværksættes intensiv behandling hurtigst muligt. Det er behandling, som Rigshospitalets nuværende babylance ikke kan tilbyde blandt andet på grund af pladsmangel og ældre teknologi.

Den nye mobile intensivafdeling bliver indrettet med to af de allernyeste mobile transportkuvøser, herunder en såkaldt hjerte-lungemaskine. Derudover bliver den nye babylance indrettet med både et behandlerrum og et forældrerum, så barnets forældre kan være til stede under transporten.

Rigshospitalets Intensive Afdeling for nyfødte og mindre børn råder allerede over én flytransportkuvøse, som også blev doneret af A.P. Møller Fonden i 2015.

Den nye babylance og mobile intensivafdeling forventes at være klar medio 2023.

Læs pressemeddelelse