Måned: december 2024
19-12-2024
Nyt oceanarium på Færøerne
En donation på 35 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sætter for alvor skub i planerne om et nyt ikonisk oceanarium ved Tórshavn. Bygningen kommer til at ligge ved den smukke Sandagerði bugt ved indsejlingen til hovedstaden.
Arctic Oceanarium, som projektet hedder, bliver det eneste oceanarium i Nordatlanten og Arktis. Visionen er, at det ikke kun kommer til at huse akvarier med levende organismer fra de to områder, men også bliver et centrum for formidling og forskning.
Med donationen støtter Fonden det færøske samfunds bestræbelser på at fastholde kontakten med og forståelsen for det omgivende hav. Samtidigt får øernes mange besøgende markant bedre mulighed for at forstå og opleve den unikke biodiversitet under havoverfladen.
Udover donationen fra A.P. Møller Fonden har Tórshavns Kommune, Betri Fonden, Lagtinget og Folketinget allerede bidraget med godt 40 millioner kroner. Flere af Færøernes store maritime virksomheder har også støttet projektet. Folkene bag projektet arbejder intensivt med at tilvejebringe den sidste tredjedel af finansieringen inden, at projektet kan realiseres.
16-12-2024
Fornyelse af Opalsø-området på Bornholm
Nu bliver det en bedre oplevelse at besøge det smukke område Opalsøen i naturområdet Hammerknuden. Et sted der med sine lodrette klipper og dybe vand er et yndet udflugtsmål for 20.000 mennesker om året. Men de mange besøgende har slidt på stier, trapper og parkeringsarealer m.v.
Det bliver der nu lavet om på med afsæt i en donation på 8 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden. Støtten gør det muligt at udvikle området med respekt for natur, landskab og kulturminder. Projektet omfatter blandt andet en badestige, en bro over en slugt, forbedring af stier og trapper, nye toiletter og bedre parkeringsforhold.
12-12-2024
Zero-skanner sikrer patienter mere skånsomme skanninger
En skanning med minimal stråledosis og maksimal billedkvalitet. Det er, hvad patienter i hele landet, kan se frem til. Fremtidens skanner – en såkaldt ZERO PET/CT-skanner – er nemlig på vej til Rigshospitalet efter en donation på 95 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Formanden for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, siger: “Fonden ønsker med donationen til den nye og meget avancerede skanner at sikre sårbare patienter, som for eksempel børn, gravide og kræftramte, markant bedre og mere skånsomme behandlingsmuligheder.”
Den nye skanner er lige nu under udvikling i USA efter en idé fostret af Rigshospitalets billeddiagnostiske specialister. Rigshospitalet bliver dermed det første sted i verden til at tage den i brug. Skanneren får – udover fordelene for patienter med behov for mange gentagne skanninger – flere anvendelsesmuligheder. Herunder bedre muligheder for at opdage små kræftsvulster, PET/CT-skanninger af børn, behandlingsopfølgninger på flere lidelser, samt skanning af gravide med gentagne afbrudte graviditeter. Den nye skanner vil også blive brugt til forskning.
ZERO-skanneren forventes klar i 2027. Som en del af donationen får Rigshospitalet allerede i 2025 adgang til en ekstra af de nyeste PET/CT-skannere indtil, at selve ZERO-skanneren er klar.
10-12-2024
Ambitiøs udvikling af Naturcenter Tønnisgård på Rømø
En donation på 44 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal gør det nu muligt at føre Naturcenter Tønnisgård op i en international klasse af formidlingscentre. Her vil øens mange gæster kunne få en bedre forståelse af Rømøs og det øvrige Vadehavs enestående natur og kulturhistorie. Vadehavet er anerkendt af UNESCO som umistelig Verdensarv.
Rømø har en helt særlig plads i A.P. Møller Fondens historie. Og med det nye formidlingscenter på Tønnisgård bidrager Fonden til, at øens mange gæster får bedre muligheder for at forstå den enestående natur og dens betydning for marsklandets fængslende kulturhistorie.
Med projektet vil stedets gamle kommandørgård blive restaureret nænsomt indeni, der kommer nye udeområder og så bliver der opført en ny bygning, hvor en udstilling samt et stort udendørs formidlings- og undervisningslaboratorium vil give gæsterne mulighed for at fordybe sig i udelivet og mærke naturens forunderlighed på egen krop.
2-12-2024
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke
Med donationer på over 125 millioner får Roskilde Domkirke om få år et verdensarvscenter, hvor lokale og besøgende fra hele verden kan fordybe sig i den kongelige gravkirkes historie.
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal er med en donation på 60 millioner kroner blandt bidragsyderne.
Fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla siger i den anledning: ”Fonden ønsker at bidrage til en stærkere formidling af den enestående fortælling om Roskilde Domkirkes 1000-årige Danmarkshistorie i værdige, smukke og attraktive rammer”.
Det nye verdensarvscenter skal ligge i det store barokkompleks, Det Kongelige Palæ, midt i Roskilde og tæt på kirken. Med stor respekt for de historiske bygninger skal flere dele af palæet indrettes med udstillinger, der formidler historien om Roskilde Domkirke som UNESCO verdensarv.
Udover A.P. Møller Fonden bidrager også Augustinus Fonden, Roskilde Kommune og Kulturministeriet samt Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond til det nye center.