Sorø Klosterkirke
Sorø Klosterkirke er et enestående bygningsværk fra 1161, som i snart 1000 år har tiltrukket gæster fra nær og fjern. Dels på grund af dens status som gravkirke for flere konger, Biskop Absalon og nationale ikoner som Ludvig Holberg og B.S. Ingemann, og dels på grund af dens funktion som sognekirke for Sorøs borgere, mål for mange turistbesøg og ramme om ceremonier for eleverne på Sorø Akademi.
Regn og slid har betydet, at kirken har måttet gennemgå en totalistandsættelse, der har gjort bygningen mere funktionel. Da kirken oprindeligt er indrettet til klosterliv, er der blevet tilføjet et brude- og dåbsværelse, bedre toiletforhold, herunder handicaptoilet, samt et magasin til opbevaring. Desuden er indgangsdøren blevet flyttet til dens oprindelige sted.
Også kirkens indvendige udsmykning har gennemgået en istandsættelse, hvor kirkens unikke kalkmalerier har fået sine farver tilbage. Kalkmalerier der i 1869-78 blev nyfortolket af arkæolog og kunstmaler Jacob Kornerup.
Al restaurering er foretaget i tæt samarbejde med Nationalmuseet.
FAKTA
PROJEKT: Totalistandsættelse af klosterkirken fra 1161
STED: Sorø
PERIODE: 2018-2020
BYGHERRE: Stiftelsen Sorø Akademi
RÅDGIVERE: Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS
AREAL: Cirka 1.800 m2
STØTTE: 25 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 25 mio. kr. fra Sorana A/S ved Lorentz Jørgensen, 7,5 mio. kr. fra Augustinus Fonden, 7 mio. kr. fra Stiftelsen Sorø Akademi og 3,5 mio. kr. fra Ringsted-Sorø Provsti