Kvalitetsløft af spejderhytter i hele landet
Rundt i landet står i omegnen af 1.200 hytter, som hver uge samler godt 100.000 børn og unge, der er medlem af en lokal spejdergruppe eller en FDF-kreds. Mange af hytterne er af ældre dato og skal i de kommende år enten renoveres eller skiftes ud.
For at støtte op om rammerne for spejderlivet gennemfører Den A.P. Møllerske Støttefond i samarbejde med Spejderne og FDF et projekt der skal bidrage til et kvalitetsløft af spejderhytter over hele landet og inspirere lokale foreninger til at træffe bæredygtige valg, når der i de kommende år skal renoveres eller bygges nyt.
I den ene del af projektet har en række arkitekter i 2023 været indbudt til at komme med forslag til en bæredygtig spejderhytte af høj kvalitet, som rummer de mest nødvendige basisfunktioner og kan fungere som mødested og base for aktiviteterne i det fri. Det har resulteret i at arkitektfirmaet LETH & GORI sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA Landskab har vundet arkitektkonkurrencen om Fremtidens Spejderhytte. I konkurrencen har de deltagende arkitektfirmaer udarbejdet forslag til en kompakt og bæredygtig spejderhytte, der understøtter fællesskab og aktivitet i naturen.
Den A.P. Møllerske Støttefond har efter ansøgning doneret Fremtidens Spejderhytte til 32 lokale foreninger i hele landet. Foreningerne er udvalgt på baggrund af deres ansøgninger og med fokus på foreningens behov, størrelse, ugentligt aktivitetsniveau samt den eksisterende hyttes tilstand for at sikre, at hytten både gavner børn og unge samt klimaet mest muligt.
De udvalgte foreninger kommer fra hele landet. I perioden 2024-26 vil blive opført 15 hytter i Jylland, fire på Fyn og 13 på Sjælland. Tilsammen vil medlemmerne i 34 foreninger få glæde af de nye hytter. Se Fremtidens Spejderhytter på Danmarkskort (pdf)
Tegningsmaterialet bliver desuden frit tilgængeligt for alle, som ønsker at opføre Fremtidens Spejderhytte.
Med LETH & GORIs forslag til Fremtidens Spejderhytte nytænkes den klassiske spejderhytte i både form og funktion. Hytten åbner sig mod omgivelserne, trækker naturen ind og inviterer hyttens brugere til at være udenfor. Hytten, der primært er bygget af træ, er kompakt og rummer de mest nødvendige basisfunktioner for en spejderforening. Undervejs i arkitektkonkurrencen var spejderledere, børn og unge en del af arbejdet.
I den anden del af projektet blev afsat en pulje til bæredygtig renovering, som kan forlænge levetiden på eksisterende hytter.
I alt har 68 foreninger modtaget bevilling fra Renoveringspuljen til bæredygtig renovering af eksisterende hytter i 2023.
Bevillingernes fordeling: 23 til DDS, 15 til FDF, 20 til KFUM, 3 til DGP, 7 til øvrige og samarbejdende foreninger.
Geografisk fordeling: København, Sjælland og øerne: 26; Fyn: 4; Nordjylland: 17; Midtjylland: 15, Sydjylland: 7.
Projektpartnerne er Den A.P. Møllerske Støttefond, Spejderne, Det Danske Spejderkorps (DDS), KFUM-Spejderne samt FDF.
PROJEKT: Kvalitetsløft af spejderhytter i hele landet
ORGANISATION: Den A.P. Møllerske Støttefond, Spejderne, Det Danske Spejderkorps (DDS), KFUM-Spejderne samt FDF
PERIODE: 2022-2026
STØTTE: 140 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond