Frihedsmuseet

Frihedsmuseet er åbner efter flere års genopbygning

Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945 blev oprindelig opført i 1957 i Churchillparken i København. I 2013 brændte det gamle museum. Det lykkedes dog at redde museets genstande og arkiver under branden.

Syv år senere i 2020 kunne Nationalmuseet åbne dørene til et nyt og mere tidssvarende Frihedsmuseum på samme sted, hvor det tidligere museum lå.

Den nye museumsbygning består af en ellipseformet ankomstbygning, en indrammet plads og en underjordisk udstillingssal.

Med en donation fra blandt andre A.P. Møller Fonden på 20 millioner kroner er der skabt et museum, der vurderes at være af høj international kvalitet med nyskabende og levende formidling om Danmarks besættelse og historien om den danske frihedskamp mod besættelsesmagten. Det omfatter bl.a. historien om de moralske og personlige dilemmaer, som danske borgere blev konfronteret med i mødet med den tyske værnemagt. Historien bliver fortalt med brug af historiske hovedpersoner, scenografi, interaktive elementer og et unikt lydsystem, der guider gæster igennem udstillingen.

Centralt for museets arkitektur er natur. I respektfuld inddragelse af omgivelserne er der plantet træer omkring museet, og den ellipseformede bygning er på gadeplan beklædt med et espalier, hvor der gror majrose, kaprifolie og humle.

Museets skulle oprindelig indvies på 75-årsdagen for Danmarks befrielse den 5. maj 2020, men som følge af Covid-19 fandt indvielsen først officielt sted 30. september 2021. Museet har i en vis udstrækning været åbent for offentligheden siden 3. juli 2020.

Priser

Frihedsmuseet fik i 2020 byggebranchens pris for Årets Byggeri i kategorien ‘Åben’. En pris som hvert år hylder årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning.

I 2021 blev Frihedsmuseet præmieret af Københavns Kommune for sin særlige, bemærkelsesværdige arkitektur i kategorien ’Nybygninger og tilbygninger af boliger, erhverv og kulturelle institutioner’.

Foto:  Jens Lindhe

FAKTA

PROJEKT: Det nye Frihedsmuseum
STED: Churchillparken, København
PERIODE: 2013-2022
ARKITEKT: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
STØTTE: 20 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 10 mio. kr. fra Augustinus Fonden og cirka 80 mio. kr. fra staten