Jelling Sognehus
Efter nye arkæologiske fund i området omkring den historiske kirke, de to gravhøje og Haralds Blåtands runesten i Jelling blev en moderne gendigtning af Jelling Monumentområde indviet i 2013. Jelling Kirkes sognehus lå nu inden for det nye monumentområde, og det blev tydeligt, at det forstyrrede helhedsindtrykket af området. Med støtte fra A.P. Møller Fonden blev et nyt sognehus bygget og det gamle revet ned.
Det nye sognehus er bygget ud fra både menighedens ønske om et hus, der signalerer åbenhed, men også ud fra de særlige krav der er, når man bygger op til et historisk sted. Samtidig har husets funktioner skulle passes ind på en lille byggeplads i et eksisterende gadeforløb. Det er løst ved blandt andet at udnytte byggegrunden optimalt med en asymmetrisk grundplan, vinduespartier i større flader og en dobbeltfoyer, der understreger oplevelsen af plads.
De tre etager i huset har fået hver deres funktioner. I kælderen finder man garderobe, toiletter og depotrum. På stueplan foregår konfirmations-undervisning, korprøver og offentlige arrangementer, mens man på første sal har mulighed for at være mere privat, som der kan være behov for, når man skal tale med præst eller medarbejdere om kirkelige spørgsmål, dåb eller en begravelse.
FAKTA
PROJEKT: Nyt sognehus
STED: Jelling
PERIODE: 2014-2016
BYGHERRE: Jelling Kirkes menighedsråd
ARKITEKT: Cubo Arkitekter
INGENIØR: Søren Jessen
STØRRELSE: 748 m2
STØTTE: 17,7 mio. kr. til byggeri, udsmykning og inventar fra A.P. Møller Fonden
ANDRE STEDER: Siden 1972 støtte til: opførelse eller renovering af sognehuse i Aventoft, Bedsted, Dragør, Flensborg, Hellerup, Jels, København, Neochea (Argentina), Svendborg, Torshavn, Vejen og på Bogø. Den A.P. Møllerske Støttefond har i 2010 støttet renoveringen af sognegården på Sild.
SE MERE: Jelling Kirke