Møntergården i Odense
Ny museumsbygning skaber helhed af nyt og gammelt i Odense Bys historiske kvarter
Møntergården i Odense har fået en ny museumsbygning, der er inspireret af byens oprindelige matrikelstruktur. Med mørke stålsøjler, gyldne tegl lagt i et specielt mønster, store vinduespartier, markante gavle af rustrød, okker og mørkebrune jernflader kan den unikke bygning beskrives som et nyfortolket bindingsværk.
De historiske bygninger i Møntergården egner sig kun i begrænset omfang til udstilling på grund af deres størrelse og status som fredet. Men med tilføjelsen af den nye museumsbygning kan man nu opleve en spritny udstilling om Fyns historie, som indebærer et nøje udvalg af Odense Bys Samling. Som en forsmag på den særlige fynske udstilling, hænger der i velkomstområdet et tonstungt fynsk ingridmarieæble, som også er museets vartegn.
Med den nye bygnings fleksibilitet kan den danne ramme om fremtidige udstillinger, så Møntergården kan blive ved med at belyse Fyns historie på tidssvarende vis.
PROJEKT: Opførelse og indretning af museumsbygning ved Møntergården
STED: Odense
PERIODE: 2011-2013
BYGHERRE: Odense Bys Museer
STØTTE: 49 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ARKITEKTER: Frank Maali og Gemma Lalanda
SAMLING: 100.000 kulturhistoriske objekter, 750.000 billeder og negativer
AREAL: ca. 2.300 m2
ANDRE STEDER: Siden 1937 er der ydet støtte til kulturhistoriske museer i Augustenborg, Den Gamle By i Aarhus, Gudhjem, Holbæk, Hundested, Julianehåb, Kerteminde, Odsherred, Rudkøbing, Svendborg, Søllerød, Sønderborg, Tønder, Ærø, Aabenraa, Aalborg, samt på Fanø og Tåsinge. Den A.P. Møllerske Støttefond har siden 2004 ydet støtte til Dragør Museum og Holocaust Museum, Houston.
SE MERE: Møntergården