Stevns Klint Experience
Går man langs klinterne ved Stevns Klint, bliver man ydmyg over for de vældige kræfter, der gennem millioner af år har formet området. I 2014 blev Stevns Klint optaget på UNESCOs fornemme liste over verdensarv, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 millioner år siden var medvirkende til at mere end 50 procent af alt liv på Jorden uddøde, heriblandt dinosaurerne.
Et helt nyt oplevelsescenter – Stevns Klint Experience – er blevet opført i det nedlagte Boesdal Kalkbrud og danner rammen om fortællingen om livets udvikling før, under og efter asteroidenedslaget.
Formålet med Stevns Klint Experience er at støtte og sikre den fremtidige udvikling og formidling af Stevns Klint som UNESCO Verdensarv med det formål at formidle stedets natur- og kulturhistoriske spor og virke som portal til Stevns Klints øvrige attraktioner og almennyttige seværdigheder.
Det nye oplevelsescenter, som er tegnet af Praksis Arkitekter, er bygget ind i kalkvæggen, så besøgende bevæger sig ind i kalken og ind i den dybe geologiske tid. Placeringen byder desuden på en storslået udsigt over det varierede landskab og havet. Adgangen til oplevelsescenteret er udformet som en nedstigning gennem klintens geologiske lag, og selve oplevelsescenterets facade er af kalksten. En arkitektonisk udformning, der vil styrke formidlingen af Stevns Klints særlige geologi.
Partnerskaber skal understøtte bæredygtig turisme
Bæredygtig turisme er en hjørnesten i udviklingen af UNESCO-verdensarvsområderne. Det betyder i praksis, at man skal passe på verdensarven, passe på lokalbefolkningen og sørge for, at der bliver tjent penge til lokalområdet. I den forbindelse har man skabt et partnerprogram med lokale virksomheder, foreninger og kunstnere, som skal være med til at skabe aktiviteter med udgangspunkt i verdensarven.
FAKTA
PROJEKT: Opførelse af Stevns Klint Experience
STED: Boesdal Kalkbrud
PERIODE: 2019-2022
ARKITEKT: Praksis Arkitekter, Troense
BYGHERRE: Fonden Stevns Klint Besøgscenter og Stevns Kommune
AREAL: 1.800 m2
STØTTE: 50 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
SE MERE: Stevns klint