Tøjhusmuseet slog i 2013 dørene op for den nye, permanente udstilling “Danmarks krige”. Foto: Jens Ammitzbøl Lauridsen

Udstillingen strækker sig 160 m gennem museets lange, smukke våbensal. Foto: Jens Ammitzbøl Lauridsen

Udstillingen understreger, at Danmark er en krigsførende nation og altid har været det. Foto: Jens Ammitzbøl Lauridsen

Ambitionen har været at se krigene i et større perspektiv og forstå deres årsager og konsekvenser. Foto: Jens Ammitzbøl Lauridsen

Tøjhusmuseet (Krigsmuseet)

Med udstillingen ”Danmarks Krige” på Krigsmuseet kan besøgende dykke ned i 21 forskellige krigsfortællinger fra borger- og religionskrige i 1500-tallets begyndelse til nutidens krige i Afghanistan og Irak.

På første etage af Krigsmuseet strækker udstillingen sig gennem den 160 meter lange smukke våbensal. Til den ene side løber de 21 krigsfortællinger kronologisk og til den anden side et udvalg af genstande fra museets samlinger, der styrker fortællingen og autenticiteten ved hver enkelt krig. De udvalgte krige er ikke en komplet gennemgang af alle, Danmark har deltaget i, men historiske punktnedslag i konflikter, der har formet landets geografi, økonomi og kultur.

I formidlingen af udstillingen er der taget hensyn til, at mennesker oplever forskelligt, og der er derfor benyttet flere forskellige formidlingsformer: touchskærme med interaktivitet, video og lydinstallationer samt informationsplader af træ.

Med udstillingen er det museets ønske at give krigene og de mennesker, der var direkte involverede eller levede under dem, den plads i vores bevidsthed, de reelt har i vores historie.

FAKTA

PROJEKT: Ny udstilling
STED: Tøjhusmuseet (Krigsmuseet), København
PERIODE: 2008-2013
ANTAL KRIGSFORTÆLLINGER: 21
VÅBENSALENS LÆNGDE: 160 m.
STØTTE: 16 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden